De veelbesproken decibellimiet van 100 decibel voor festivals komt er dan toch, in 2012.

Minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) werkte in overleg met de muzieksector een regeling uit, waarin meteen ook een aantal "verzachtende" maatregelen voor die sector werden ingebouwd.

Minister Schauvliege haalde zich in januari de woede van de muzieksector op de hals, toen ze een voorstel met betrekking tot de geluidsnormen voor concerten en festivals aan die sector voorlegde. Schauvliege wilde nog voor de zomer nieuwe geluidsnormen invoeren volgens een "getrapt systeem" waarbij ze cafés, fuiven en festivals verschillende gradaties van decibelbeperking zou opleggen.

De sector noemde de normen "onwerkbaar" en formuleerde in februari van dit jaar dan ook een lijvig antwoord op de plannen van de minister en lanceerde een oproep tot dialoog. Ondertussen is na overleg dus een werkbaar akkoord bereikt. "Met de goedgekeurde regels bereiken we een uitgebalanceerd evenwicht tussen voldoende muziekbeleving en het beperken van gehoorschade", zegt minister Schauvliege. "De normen zijn haalbaar voor iedereen en voor alle soorten activiteiten".

De limiet voor festivals wordt vastgepind op 100 decibel - terwijl de festivalorganisatoren aanvankelijk nog ijverden voor 103 decibel -, maar zowel de manier van meten als de aanvankelijk voorgestelde verplichte maatregelen worden licht afgezwakt.

Zo zal het aantal decibel niet langer over een tijdsbestek van 15 minuten worden gemeten, maar over een gemiddelde periode van 1 uur. "Zo houden we beter rekening met de dynamiek en de geluidspieken en - dalen in een concert", zegt Schauvliege. Ook het uitdelen van oordopjes wordt voor de organisatoren van fuiven niet verplicht, zoals aanvankelijk was voorgesteld. Voor festivals blijft dit wel het geval.

De nieuwe regels gaan in vanaf 2012, maar overtreders zullen dankzij het overgangsjaar pas vanaf 2013 beboet kunnen worden.


Bron : DeRedactie.be